Bir eğitim danışmanına ihtiyacım var mı?

Bir eğitim kurumuna doğrudan başvurabileceğiniz gibi, üniversite ya da okul seçme ve kayıt olma adımlarında size rehberlik edecek bir danışmanın uzmanlığından yararlanarak bu süreçte yaşayacağınız stresi minimuma indirebilir ve hedefinize daha doğru ve emin adımlarla  ulaşabilirsiniz.

Yurtdışında eğitim almak için gerekli koşullara uygun muyum?

Uluslararası öğrenci olabilmek için karşılamanız gereken bir dizi giriş koşulu bulunmaktadır.

Karşılamanız gereken akademik koşullar, yabancı dil yeterliliği belgesi de dahil olmak üzere sizin yapmak istediğiniz eğitim düzeyine göre değişkenlik gösterir. Üniversiteler ve okulların farklı giriş koşulları olabileceğinden bu kurumların web sitelerindeki bilgilendirmeleri dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

PLUS danışmanları farklı programlar için uygunluğunuzu değerlendirecek ve sizi tercihlerinize uyan bölümlere ve lokasyonlara yönlendirecektir.

Yurtdışında alacağım eğitimin maliyeti ne kadardır?

Yurtdışındaki üniversiteler ve okullarda okumanın maliyeti çok değişkenlik gösterir. Bu, alacağınız programın niteliğine, almak istediğiniz eğitime, gitmek istediğiniz ülkeye ve oradaki  yaşam tarzına bağlıdır. Size uygun bir seçenek bulabilmesi için PLUS Eğitim danışmanınızla başvurunuzdan önce bütçeniz hakkında konuşun.

Hangi ülkede ve hangi alanda eğitim yapacağıma karar verirken nelere dikkate etmeliyim?

Nerede ve ne eğitimi alacağınıza karar verirken öncelikle akademik ilgi alanlarınızı ve kariyer hedeflerinizi düşünmelisiniz. Kampüslerin konumlarını, üniversite sıralamalarındaki yerlerini, evden uzakta geçireceğiniz zamanı ve yurtdışı eğitim ve geçim giderlerini inceleyin.

Yurt dışında eğitim sadece okuyacağınız bölümden ibaret değildir. Hangi yaşam tarzını istediğiniz hakkında iyi düşünüp ona göre karar vermenizi tavsiye ederiz.

Lise mezuniyet ortalamam iyi fakat İngilizcem yok yurtdışında eğitim alabilir miyim?

Akademik olarak şartları yerine getiren fakat dil seviyesi yetersiz öğrenciler devam edecekleri üniversite’de ya da özel bir dil okulunda hazırlık eğitimi alabilirler. Dil eğitimini tamamlayarak istenilen sınav skorlarını okula sunan öğrenci takip eden dönem eğitimine başlayabilir.

İngilizceyi hiç bilmeyenler kaç aylık bir kursa devam etmelidir?

En az sekiz ile 10 ay arasında yoğun bir kursa devam etmeniz yararlı olur.

Ne kadar zamanda dil öğrenebilirim?

Bu, kursun yoğunluğundan konaklama seçeneğinizin pratik yapma açısından elverişliliğine kadar birçok etkene bağlıdır. Daha önce bir dil öğrenmiş olmak, yaş, konaklama yerinin elverişliliği vs. gibi faktörler etkili olur. Ayrıca dil öğrenmenin bir yetenek işi olduğunu unutmayın. Sürenin yoğun ve birebir kurslarla kısalması mümkündür.

Şartlı kabul nedir?

Yurtdışında lisans ya da lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilerden istenilen sınavlar mevcuttur. TOEFL, IELTS, GMAT, GRE gibi. Diğer tüm kriterleri uygun fakat istenilen sınavı almamış öğrencilere şartlı kabul verilebilir.

Şartlı kabul alan öğrenci belirtilen sömestr başlangıcına kadar sınav sonucunu okula sunmak koşulu ile programa kabul edilir. Şartlı kabul birden fazla şart yerine getirilmemişse verilmez. Ayrıca yurtdışındaki her üniversitenin şartlı kabul vermediği unutulmamalıdır.

Okulların kalitesi konusunda nasıl bilgi edinebilirim?

Üniversitelerin YÖK ve yurtdışındaki akreditasyon kurumlarınca tanınıyor olması önemlidir. Dil kurslarının da yine yurtdışındaki akreditasyon kurumlarınca tanınıyor olmasına dikkat etmelisiniz.

Kayıt yaptırdığım üniversitenin Türk makamlarınca onaylandığını nasıl öğrenebilirim ?

Bunun için YÖK’e başvurmanız gerekir

Kaydolduğum üniversiteyi YÖK’ün tanımamasının yol açabileceği sorunlar nelerdir?

Türkiye’de akademik çalışma yapmak veya üniversitelerde görev almak isterseniz sorun çıkar. Ayrıca erkek öğrenciler askerlik tecil problemi yaşarlar.

Sınav (Exam) kursları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bunlar, öğrencileri TOEFL , GMAT ve GRE gibi uluslararası sınavlara hazırlayan kurslardır. Test soru tekniklerinin öğretildiği bu kurslar normal kurslara göre daha kısadır..

Yurtdışında burs bulabilir miyim?

Master ya da doktora eğitimi almak isteyenler lisans öğrencilerine göre daha kolay burs bulabilmektedir. Ayrıca spor dallarında başarılı öğrenciler de burs bulabilmektedir. Dil öğrenenlerin burs alma imkanları bulunmamaktadır.

Burs almak için uygun aday olduğumu nasıl bilebilirim?

Şartlar burs veren kuruma göre değiştiği için uygun aday olup olmadığınızı bilmeniz oldukça zordur. Şartların ağırlığının yanı sıra bursun kısa sürede sağlanabilmesi de mümkün değildir. Burs veren sponsorların bazıları, çalışmak istediğiniz alanda ne kadar söz sahibi olduğunuzla ilgilenir.

Öğrenim kurumları genellikle, mali ihtiyaç gözetmeksizin öğrencilerin akademik başarı durumlarına göre burs verirler. Bununla birlikte, burslar tek bir kritere göre verilmez. Mesela mali ihtiyaç göz önünde bulundurularak burs verilmesi halinde bile, adaylar arasından daha başarılı olanların tercih edileceği açıktır.

Birçok durumda başka etkenler de göz önünde bulundurulur; sportif ve sanatsal beceriler, sosyal etkinliklere katılım gibi. O nedenle, burs başvurusu yaptığınızda salt akademik başarınıza güvenmemeniz gerekir. Öte yandan, sportif amaçlı burslara başvuran adaylar da, durumlarının akademik programların gerektirdiği şartlara uygun olduğunu kanıtlamak zorundadırlar.

Sosyal alanda aktif biri olmamın burs bulmama katkısı olur mu?

Batılılar sosyal alanda aktif olmaktan topluma yararlı faaliyetlerde bulunmayı anlarlar, Türkiye’de genellikle zannedildiği gibi eğlence partilerinde ve gezilerde sık yer almayı değil.

Burs başvuruları değerlendirilirken adayların toplumsal etkinliklere katılımı ve toplumsal açıdan faydalı olup olmadıkları da göz önünde tutulur. Mesela çevre, kültür ve tarihi mirası koruma konulu derneklere üye olduğunuzu, özürlüler, yoksullar ve kimsesiz çocuklar yararına çalışan oluşumlarda faal bir biçimde çalıştığınızı belgelemeniz etkileyici bir sunum olur.

İyi bir sporcu olmam burs bulmamda etkili olur mu?

Evet. Bazı öğrenim kurumları, özellikle belirli bir alanda başarı gösteren öğrencilere burs verirler. Mesela, fizikte özel yetenek sahibi bir öğrenci, eğitimini devam ettirmesi için üniversite tarafından desteklenebilir. Öte yandan, belirli projeleri olan öğrencilere çalışmalarını sürdürmeleri için öğrenim kurumlarınca araştırma bursları verilebilmektedir.

Başarılı sporcuları çekmek için burs sağlayan öğrenim kurumları da bulunmaktadır. İyi bir sporcuysanız, sportif burs almaya hak kazanabilirsiniz.

Sanatsal yetenekler burs bulmada etkili bir faktör müdür?

Evet. Sanatsal alanlarda ulusal ya da uluslararası bir serginiz varsa ya da uluslararası bir festivalden ödül almış bulunuyorsanız, bunun burs almanıza olumlu katkısı olur. Ayrıca birtakım müzik aletlerini çalabiliyor olmanız da burs yarışında öne geçmenizi sağlayabilir.

Saz, ud ya da ney gibi kültürümüze ait müzik aletlerini çalabiliyor olmanız da önem taşır. Edebî yeteneğiniz (şiir, öykü vs.) varsa veya resimde başarılıysanız, bu da olumlu bir özellik olarak değerlendirmeye alınır.

İnternetteki burs vaatleri güvenilir nitelikte midir?

Hepsi değil. Üniversitelerin çoğu yabancı öğrencileri internet yoluyla kendisine çektiği için, interneti faaliyet alanı olarak seçen düzenbazların sayısı da artmaktadır. Yabancı öğrenciler genellikle, burs sağlayan organizasyonlara katılma bahanesiyle kandırılmaktadır.

Aşırı ihtiyatlı insanların bile söz konusu tuzaklara düşebilecekleri belirtilmektedir. Çünkü dolandırıcılar bu işi gayet özenlice yapmakta, minareyi kılıfına uydurmaktadırlar.

Size büyük vaatlerde bulunup başvuru ücreti talep ederler. Sizin gibi binler, hatta onbinlerce öğrencinin aynı tuzağa düşebileceğini göz önüne alırsanız, bu yolla ele geçirebilecekleri meblağın büyüklüğünü anlayabilirsiniz. Burs veren hiçbir kurum, bağışlayacağı para için ön ödeme yapılmasını istemez.

Burs işlemlerinin yapılması gibi bahanelerle çeşitli kuruluşlar tarafından ön şart olarak tahsil edilmek istenen ödemeleri yapmamalısınız. Dolandırıcıların tuzağına düşmemek için, burs garantisi verenlerden uzak durmalısınız. Çünkü burs konusunda hiç kimse garanti veremez.

İlk başvuranların şanslı olacaklarını söyleyenlere de kanmayın. Tüm çalışmaları sizin adınıza yürüteceklerini söyleyenlerden de uzak durun.

Öğrencilerin burs için şahsen başvurmaları gerekir. Bazı durumlarda bursu yatırma bahanesiyle kredi kartı ya da banka hesap numaranızı isteyebilirler. Bu, hesabınızdan para çekme çabasının ilk aşaması olabilir. Bazen de başvurmadığınız bir burs için seçildiğinizi söyleyerek sizi aldatabilirler.

Burs bulmada özellikle hangi kriterler etkilidir?

Yabancı dili iyi biliyor olmanız çok önemlidir. Ayrıca iyi bir kişisel tanıtım ve amaç yazısı yazmalısınız. Daha önceki öğrenim hayatınızın başarılı geçmiş olması önem taşır. Daha önce gerçekleştirdiğiniz başarılar ve özel yetenekleriniz varsa bunları ispatlamalısınız.

Vize almada en önemli faktörler nelerdir?

Bunlardan biri izin veya ailenizin maddi gücüdür. Mali durumunuz çok iyi ise, vize almanızda bir sorun yaşamamanız gerekir. Buna karşılık ekonomik gücünüz yeterli değilse, vize almanız neredeyse imkansızdır.

Ülkeler, çalışacak ve bu şekilde işsizliği artıracak kişilerin değil, getirecekleri dövizle ekonomilerine katkıda bulunacak kişilerin gelmesini istemektedir. Şayet ailenizin maddi gücü sizi yurtdışına eğitim için göndermeye yetiyorsa, sizin döndükten sonra da oldukça iyi bir durumda olacağınıza vize görevlileri inanacaktır.

Öte yandan, ailenizin parası yoksa ve siz yurtdışında eğitim alabilmek için binlerce dolar borç alıyorsanız, eğitiminiz biter bitmez ülkenize döneceğinize vize görevlilerini ikna etmeniz oldukça zor.

Vize almada önem taşıyan bir diğer faktör, öğreniminizi bitirdikten sonra ülkeyi hemen terk etmeyi düşünüp düşünmediğinizdir. Bu, vize görevlisi açısından anlaşılması zor bir husustur. Ayrıca sizin tarafınızdan ispatlanması da oldukça zordur.

Bununla birlikte vize görevlisi, herhangi bir öğrenciye vize verildiğinde onun, eğitimi biter bitmez Türkiye’ye döneceğine inanmak ister. Başvuruların reddedilme sebeplerinin başında çoğunlukla söz konusu ziyaretçi ya da öğrencinin yurtdışına yerleşme ve bir daha terk etmeme niyeti taşıyor olması ihtimali gelir.

Başvuru sahipleri, bu geçici süre sonunda ülkeye dönmelerini zorunlu kılan, Türkiye’ye ilişkin birtakım bağları ve ikamet durumlarının varlığını kanıtlamalıdır. Bu bağlar kişiden kişiye veya durumdan duruma farklılık gösterir.

Bağlar, sizi Türkiye’ye ya da yaşadığınız yere bağlayan yaşamınızın çok çeşitli yönlerini ifade eder. Malvarlığınız, sosyal ve ailevi ilişkileriniz bunlardan sadece bazılarıdır. İşiniz, geliriniz, eviniz, arabanız, banka hesaplarınız vs. bu konuda size yardımcı olabilir.

 Yurt dışında aldığım eğitim, iş bulmamda bana kolaylık sağlayacak mı?

Yurt dışında sahip olacağınız eğitim, yaşam ve sosyalleşme deneyimleriniz kariyer beklentilerinizi büyük ölçüde etkileyecektir. Yeni beceriler ve bakış açıları geliştirmek, İngilizce dil becerilerinizi daha da güçlü bir hale getirerek zenginleştirmek ve çalışmak istediğiniz işverenlerden elde edeceğiniz iş deneyimine yönelik çabalamak sizin elinizdedir.

Yurt dışında edindiğim yeterlilik kendi ülkemde de geçerli olacak mı?

İşverenlerin ve mesleki kayıt yapan kuruluşların gerektirdiği beceri ve yeterlilikler ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Örneğin, tıp, mühendislik, öğretmenlik gibi katı giriş koşullarına sahip bir meslekte kariyer yapmaya çalışıyorsanız, fikir edinmek için kendi ülkenizde bulunan ilgili meslek kuruluşuna yönelik araştırma yapmanızda fayda vardır.

Aynı anda hem çalışıp hem okuyabilir miyim?

Öğrenim görürken çalışmak, eğitim ve yaşam deneyiminizi tamamlayan bir unsurdur. Diploma düzeyinde veya daha yüksek bir düzeyde bir eğitim programına devam ediyorsanız, uluslararası öğrenci vizesiyle çalışmanıza izin verilebilir. Herhangi bir ücretli işe girmeden önce, vizenizin buna izin verip vermediğinden emin olmanız gerekir. Öğrencilere tanınan eğitim alırken yarı zamanlı olarak çalışma fırsatı, ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

Sağlık sigortası neleri kapsar?

Sigorta kapsamı anlaşmaya ve doğal olarak ödediğiniz prime göre değişir.

Türkiye’de açtıracağım bir banka hesabından yurt dışında para çekebilir miyim?

Türkiye’de şubesi bulunan yabancı bankalarda hesap açtırıp, kredi kartı ve bankamatik kartı alıp, gittiğiniz ülkede para çekebilirsiniz.